Caesarstone -20%
Läs mer
En sakkunnig föredrar stenyta

En sakkunnig föredrar stenyta

Den här gången pratar vid med Jenny, som redan har beställt sex stenskivor hos Granitop. Hon och hennes göranden och låtanden har uppmärksammats av många och det välgrundat. Den unga damen är företagare och fastighetsutvecklare och hennes kärlek till formgivning av inredning och vackra hem visar sig vid varje intervju och varje fantastiska lösning, där hon har gjort sin insats.

Enligt pressen arbetar Jenny med renovering och försäljning av bostäder. Vi ställer frågan: Du har själv kallat det att höja lägenhetens värde. Hur går en sådan förädling av lägenhetsvärden egentligen till?

Förenklat skulle jag kunna säga att jag köper en lägenhet med reparationsbehov under marknadsvärdet, med en målsättning att ställa den i ordning och sälja vidare med förtjänst. I verkligheten kan man inte göra allting med varje lägenhet, det skulle inte vara förnuftigt eller lönsamt. Jag anser att köket och badrummet är hemmets hjärta. Det är utrymmen som man ska satsa på. Naturligtvis är även golvbeläggningen och annat som hör därtill viktiga, men just dessa två, d v s köket och badrummet, är grundläggande som objektets värde är beroende av.

Terrazzo Calacatta


Även i ett kök har olika detaljer och lösningar olika värde. Jag tror att kökets huvudintryck bestämmer i stort sett vilka material man ska använda. Till exempel kan luckorna till köksskåpen vara av vilket material som helst. Det är inte så viktigt om de är av trä, målade, laminerade eller har någon annan ytbehandling. I våra dagar är kvaliteten hos olika tillverkare av köksinredningar ganska jämn och det finns inga direkt undermåliga lösningar. Valet av material till arbetsytor är ytterst viktigt och däremot förhöjer en yta av sten just bostadens värde högst påtagligt. Om man använder sten, ser köket dyrare och mera kvalitetsmässigt ut. Självfallet är arbetsytor av naturträ lika vackra, men trä eller laminat är avgjort inte lika motståndskraftiga som sten. Vid en sådan yta är fukt och vatten det största problemet och jämfört med alternativa material är sten säkrare. Vattenånga från matlagningen och fläckar påverkar sten nästan inte alls. Ser man på köket och lägenheten som en investering är det väsentligt att det inte blir märken av användning kvar på stenen. På något sätt har jag kommit fram till en slutsats att det är förnuftigare att lägga in en stenyta en gång, i stället för att byta laminat tre gånger.

Jag läste en gång i din blogg, i en artikel eller i sociala media, att du som barn drömde om fallskärmshoppning. Finns det gemensamma drag mellan att renovera bostäder och att hoppa fallskärm?

Ha-ha, det var en dröm i barndomen och det finns likväl en viss likhet. För när det gäller renovering av bostäder vet man inte heller vad som väntar en. Det kan alltid inträffa överraskningar. För det andra, ett vanligt nio till fem kontorsjobb passar mig inte. Jag är alltför energisk och rastlös för detta. Eller – jag är på alla sätt nöjd med min nuvarande livsstil och sysselsättning.

När man ser på dina göranden och låtanden, hur orkar du med allt detta? Du sysslar ju inte bara med att välja material och inredningslösningar, du är en heltidsmamma, samordnar hantverkarnas arbete, målar väggar, marknadsför i sociala media, utför bokföring. Har ditt dygn 25 timmar eller hur hänger det ihop?

Det är ju så, att en vanlig människas nattsömn är 9 timmar. Jag har det ungefär likadant men jag sover mina 9 timmar väldigt fort, på 5 timmar. På morgonen stiger jag upp mellan 4 och 6 och när de andra vaknar har jag redan arbetat i ett par timmar.

Ofta ser man att du har hunnit före i dina trender och infört sådana lösningar i dina bostäder och kök som finner vägen till inredningstidskrifter först efter månader och år. Var och hur får du din inspiration?

Ja, om vi pratar om detta med nattsömnen, så är det för det mesta så att jag tänker på mina projekt och problem hela dagen och kvällen. Men när natten har gått, har jag för det mesta en lösning. Jag klurar ut dem eller idéerna kommer helt enkelt. Och inspiration får jag hela tiden från alla håll. Om man ger akt på omgivningen, kan en idé eller en lösning ploppa upp var och hur som helst. Som när vi nu sitter på detta kafé, går mina blickar hela tiden runt och söker efter detaljer eller element som man senare skulle kunna använda. Titta, den lampan där är intressant.

Mitt tänkesätt och min fantasi är liksom tredimensionella och det har jag stor nytta av i mitt arbete. När jag planerar ett kök frågar jag mig ständigt frågor av typ ”men tänk om”. Men om detta eller detta skulle kunna göras på ett annat sätt? Men kanske skulle det vara bättre på ett ytterligare sätt? Finns det ännu några möjligheter?

Man kan utan samvetskval beställa sidor av sten till en köksö och som en komplettering göra hyllor av terrazzo till den horisontella ytan. Ett skåp behöver inte vara traditionellt med luckor, man kan däremot dölja saker med en rullgardin. Slutresultatet blir mycket snyggt.

Terrazzo är visst en av dina favoriter. Kan du säga mig, hur blev terrazzon ett trendmaterial?

Jag vet inte exakt, men en orsak skulle kunna vara nostalgi. Kanske började människorna åter tycka om en terrazzoliknande sten, som finns som fönsterbänkar i några äldre flerbostadshus. Nog har det varit någon som har tyckt att wow, ett sådant mysigt material som innehåller stenflisor.

Även jag förvånades litet, när terrazzon kom med i bilden. Men plötsligt började även jag tycka om den. I den stenen möts så många nyanser och färger. Det finns värme och finns friskhet, finns ljust och mörkt. Att använda terrazzo betyder att ett så mångsidigt material stämmer överens med nästan allt och samtidigt förskönar övriga färger och texturer. När man använder Terrazzo på arbetsytor i köket, vidgar den på sitt sätt till exempel möjligheterna till val av blandare. Ett material som innehåller prickar och stenflisor passar så läckert vid sidan av såväl gyllene, bronsfärgade eller svarta blandare.

Du har samlat många erfarenheter och kunskaper om olika material och kök. Vad skulle du råda dem som har svårt att hitta rätta lösningar till sitt hem? Du har redan talat on fördelarna med sten, men det finns ju så många stenmaterial. Enbart i Granitops sortiment finns över 300 titlar…

Se våra material!

Vi de tillfällen då jag inte kan välja själv ringer jag till Granitops kundreception, Alltid har jag fått höra något nyttigt som för framåt. När jag talar om vilket objekt det gäller, vilka färger, vem som bor där, om det till exempel är en bostad avsedd för en familj, rekommenderar man mig med förtjusning, vilka material man ska välja mellan.

Mystery White

Som exempel skulle jag inte vilja välja denna Terrazzo Calacatta till en bostad med små barn. Där skulle det passa med någon uthållig och smutstålig sten, till exempel kvarts. Samtidigt har naturligvis flera terrazzo fördelen att t ex på GV 0/25 yta syns fläckarna inte alls.

Men ja – om det uppstår någon fråga, då är det bra att veta att man kan få råd och hjälp från Granitops specialister. Och deras svar kommer även så otroligt fort.

Slutligen ville jag fråga, har det någon gång blivit så att man efteråt skulle vilja ändra något?

Ibland är det verkligen så, att saken inte ordnar sig med en gång. Men då tänker jag efter vad som har gått fel och ordnar upp det hela. Jag säljer kök också och därför ritar jag ritningar till inredningen med 3D-program. Ibland när köket har anlänt är det inte som jag hade planerat. Då får man göra tilläggsbeställning på delar och moduler, eller rätta till lite grann så att problemstället får en ny och bättre lösning. Projektet kan ju ta lite mera tid, men det är viktigt att resultatet ska bli bra och rätt.

Hittills har det förekommit färre överraskningar med arbetsytorna. Jag har kasserat laminat och ersatt med sten, men jag har ingen gång bytt ut stenytor – det finns inga problem med sten.

Ta del av materialutbudet och ta kontakt, om du behöver rågivning av en specialist.

Räkna ut pris!

Terrazzomarmor – konstgjord sten som arbetsyta

Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa

Kompositsten

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?