Caesarstone -20%
Läs mer
Noble Concrete Grey – den omtalade cementgrå kvartsstenen som är mångas favorit

Noble Concrete Grey – den omtalade cementgrå kvartsstenen som är mångas favorit

För snart 10 år sedan lämnade den första prototypen av Noble-kvartsstenen produktionslinjen hos fabrik. Redan från start blev kvartsstenen en favorit hos inredningsdesigners och med sitt naturliknande material har den slagit det ena försäljningsrekordet efter det andra.

Med tanke på hur snabbt inredningstrender skiftar är tio år är en ganska lång tid. Trots detta har en av stenarna i Noble-kollektionen hela den tiden legat kvar i topp, så även i de senaste årens produktkataloger. Det gäller kvartssten Noble Concrete Grey som har hämtat inspiration både från expressiv betongyta och från kalksten. Vi pratade med några husägare och inredningsintresserade för att ta reda på varför stenen är så populär.

Grått är ju en vanlig färg – varför är just Noble Concrete Grey så populär?

Ursula (inredningsarkitekt): Alla projekt är olika, men allmänt sett kan man säga att grått är en neutral färg som inte väcker stor uppmärksamhet. En grå arbetsyta passar till allt och lämnar samtidigt ganska stort spelrum. Betonggrått har i flera år varit modernt och trendigt inom inredningsdesign. Gråskalans färger dominerar inte enbart i våra hem. Enligt uppgifter från bilindustrin är exempelvis upp till 80 % av fordonen grå, silverfärgade, vita eller svarta.

Sara (inredningsbloggare): Det stämmer – grått, svart och vitt är färger som står sig över tid. Om man väljer diskreta möbler eller ytor riskerar man inte att något går snett när man renoverar och inreder köket.
När det gäller Noble Concrete Grey bör man även tänka på färgnyanserna. Om man betraktar en arbetsyta eller en köksö kan man se hur stenens utseende varierar beroende på läge och ljus. I solskenet från ett fönster verkar den ljusare, i skuggiga lägen är kvartsytan och stänkskyddet däremot mörkgrå. Concrete Gray blir ljusgrå när den speglas mot en blank väggfärg, men beige på ställen som belyses av gultonade lampor.

Karine (hemstylist): Ja, en minimalistisk och lite industriell stil är fortfarande inne. Man brukar säga att grått passar till rostfritt stål och aluminium, men en grå färg kan passa till nästan vad som helst. Färgsättning, möblering, hushållsmaskiner och ljussättning är absolut viktiga, men det är detaljerna som framhäver de boendes personlighet och ger rummet dess karaktär. Kanske är en gråtonad bakgrund ett riskfritt och praktiskt val. Den gör det också enkelt att uppdatera köket och uppmuntrar till experiment med dekorationer, tillbehör, gardiner, möbeltyger, färger, materialstruktur osv.

Vad ska man tänka på när man beställer kök och väljer arbetsytor?

Gregor (byggare): Det brukar inte vara något större problem med de större inredningselementen som spis, kylskåp, fläkt och liknande. Oftast går det inte att diskutera deras placering eftersom planlösningen med köksskåp och utrustning är beroende av byggnadstekniska förutsättningar, exempelvis rummens ytor, dörrarnas och fönstrens placering etc.

Om man i början har ett överflöd av goda idéer, kan det vara bra att ge lite tid för eftertanke så att inte småsaker som tavlor och annat tar över. En ren och fri yta är också vacker.

Sara: Saker som ofta används, exempelvis spis och kaffebryggare, bör vara lättillgängligt och logiskt placerade. Funktionen får inte komma i andra hand.

Ursula: Eftersom alla pastelltoner passar väl ihop är det inte så svårt att välja färg. Pastellfärgerna är liksom blekare och mattare versioner av grundfärgerna. Med rätt belysning gör de rummet både större och vackrare. Däremot är det svårare med maskinerna. Ta till exempel tvättmaskinen; ska den placeras i köket eller inte?

Karine: Om bostadens ägare vill att alla hushållssysslor ska utföras i köket eller om badrummet är för litet för att tvättmaskinen ska få plats där, då återstår inte några andra alternativ.

Gregor: På tal om köksmaskiner och planlösningar vill jag särskilt lyfta fram ordningen på besluten. Kortfattat gäller att när man ska besluta om skåpens bredd och läge bör man veta vilken utslagsvask, spis eller diskmaskin som ska installeras på platsen. Kökets helhetslösning är inte alltid så komplicerad. Planeringen av badrummet kan i däremot vara svårare, eftersom måtten på badrumsporslin varierar mycket mellan olika tillverkare. De tekniska detaljerna hos utslagsvaskar gör att man bör använda en exakt mall när man sågar ut ett hål i diskbänken.

Nu har vi kommit bort från ursprungsfrågan. Vi ville ju prata om en bestämd sten – Noble Concrete Grey. Vad ska man tänka på när det gäller just detta kök?

Ursula: Det är ett mycket vackert kök. Allt är välbalanserat och enhetligt. Det är inredningsidén som säkert är bakom det låga och breda fönstret. Den kaffe-med-mjölk-färgade beigebruna väggfärgen tillsammans med trägolv och en guldfärgad belysning ger en varm känsla åt rummet.

Gregor: Jag tycker mest om den väldiga spisen som skyms litet av kylskåpet när man kliver in i köket. När man först stiger in ser man den inte, och sedan – Pang! Uppmärksamheten dras automatiskt dit.

Lofra och Smeg är kända företag som erbjuder retrobetonad utrustning. Trägolv, svarta stickkontakter, strömbrytare och stolar är som pricken över i. Noble Concrete Grey, arbetsytor av kvarts med antikprofil, förstärker också det nostalgiska intrycket.

Karine: De höga barstolarna är mycket effektfulla – även de är senaste årens inredningsfavoriter. Men tyvärr har en del redan kastat ut dem, eftersom stolar i vanlig höjd normalt är lite bekvämare.

När man planerar och inreder ett kök är det mycket viktigt att konsultera sakkunniga och det lönar sig säkert att läsa tidskrifter och följa vad andra gör och har gjort på sociala medier.

Sara: Om man har en skandinavisk eller annan modern minimalistisk stil ska man tänka på harmoni. När man väljer ett grått ytmaterial eller en mer diskret möbel ska man inte låta betongen eller stora metallytor (som tvådörrars rostfritt kylskåp) dominera. Det kan ge ett brutalt intryck. De valda ytmaterialen kan ge upphov till olika känslor. Färger och material kan därför användas för att skapa balans. Vi vet ju att trä och textilier ger en varm och ombonad känsla medan sten och glasytor däremot ger en känsla av renhet. Det är naturligtvis inte meningen att vi ska gå över till den andra ytterligheten och lägga till allt för mycket färg. Det kan göra interiören brokig och nervös.

Vad rekommenderar ni dem som har bestämt sig för gråfärgad köksinredning eller arbetsyta?

Att tänka på:

  • Kombinera avmätt grått med några andra färger, exempelvis svart, vitt, beige, eller gråbeige.
  • Lek med material och ytor som exempelvis rostfritt stål, aluminium, förkromade ytor, ljust eller mörkt trä.
  • Glöm inte mönster – även en grå yta blir levande om den dekoreras med ett personligt mönster.

Att undvika:

  • Att man har en trygg grå ton som grundfärg innebär inte att hela designen ska hålla sig inom samma försiktiga regler. Var inte rädd för att experimentera.
  • Undvik att ge ett industriellt eller kallt intryck. Kom ihåg att grått fordrar att det kombineras med något som sticker ut som kan verka som en balanserande accent.

Titta på utbudet av Granitops stenar. Se på fördelarna och nackdelarna med den så gott som underhållsfria kvartsstenen och keramiken och beräkna hur mycket en passande köksyta i ditt kök skulle kosta.

När du har färdigställt dina drömmars kök och vill berätta om dina val, ta då kontakt med oss eller bifoga en beskrivning och foton, för vårt konto i Facebook eller Google.

Se våra material!

Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa

Ocean Reef kvartssten i ett klassiskt och romantiskt kök