Caesarstone -20%
Läs mer
Ocean Reef kvartssten i ett klassiskt och romantiskt kök

Ocean Reef kvartssten i ett klassiskt och romantiskt kök

Vi har hälsat på hos Dagmar och Rasmus, för att få veta hur de har kommit fram till sitt nya kök. De har Ocean Reef kvartssten på arbetsytorna.

Det var ju inte första gången som ni har beställt bänkytor av natursten?

Nej, det var det inte. Vi har bra arbetsytor av Granitops Jura kvartssten i WC och kök i vårt sommarhus och vi har beställt skivor av Azul Celeste marmor även till badrummet. Egentligen är det inte ett badrum, utan snarare en relaxavdelning över halva våningsplanet. Tillsammans med ångbastu och inomhuspool kan man säga att det är ett litet hemmaspa.

Jura Grey

Vi är på alla sätt nöjda med Granitop. Personalen som var här för att ta mått och lägga in skivor har givit ett mycket positivt intryck och bland kontorspersonalen vill vi särskilt berömma Helen, Liis och Andy.

Under arbetets gång har vi varit i kontakt med flera företag och fackmän – Granitop är helt klart bäst när det gäller snabbhet och sakkunskap. Det har hela tiden känts som att vi har att göra med en sakkunnig vän. Alla frågor har löst sig på ett smidigt sätt.

Azul Celeste

Då behöver jag nog inte fråga, varför ni har valt just Granitop… Men om ni tidigare har haft marmor och kalksten, varför har ni nu tagit kvartsytor? Hur kom ni fram till att ni nu önskar ett konstgjort material?

Typ av sten och dess namn var egentligen inte så viktiga när vi gjorde vårt val. Vår beslutsprocess har varit ganska rationell. Vi funderade på vad vi hade för behov och vilken budget vi hade till förfogande. Vi gjorde ritningar och skisser, valde möbler och bestämde läget på skåp och teknisk utrustning. Vi planerade belysning, tittade på färgkartor och stämde av färger och material. Vi fattade besluten stegvis och projektet skred sakta framåt. När vi inte lyckades hitta något vi tyckte om, kunde processen stanna av. Man kan säga att några val – till exempel det L-formade köket – har berott på själva rummet.

Ocean Reef

Frågan om arbetsytor kom på dagordningen alldeles i slutet, då helheten redan hade klarnat och var på plats. Vi började välja sten lagom till att Granitop startade sin försäljning av keramiska material. Det tyckte vi var nytt och spännande (i Grantops sortiment tillkom keramiken Bricmate, Porcelanosa, Dekton och Laminam på våren 2023. Förmåns kampanjerna för dessa stenar var i juni-juli).

Å ena sidan har vi tyckt om stenen Bricmate, eftersom den har en mönstring som liknar kalksten och har en aktuell gråbeige färg. Å andra sidan kunde vi inte bortse från Porcelanosas djärva och rent av konstfulla mönstring.
Det sistnämnda, Porcelanosas keramiska design, kom att påverka vårt beslut. Eftersom vi bestämde oss för en mer traditionell inredningsstil, tyckte vi att det skulle passa bra med färgglada detaljer som kontrast i ett ljust klassiskt kök, exempelvis på arbetsyta och stänkskydd.

Det stämmer att vi först tyckte mycket om Viola Rosse, men sedan bestämde vi oss ändå för kvartsstenen Ocean Reef. Visserligen kan man få keramisk sten med 20 millimeters tjocklek, men vi tyckte ändå att mönstret på kvartsstenen är vackrare i arbetsytans kant. När det gäller keramik hade man tvingats ha en upphöjd kant för att uppnå samma resultat, men natursten och kvartssten har samma mönster i hela stenen.

Innertaket i ert kök tycks också vara intressant, är det av virke som fönstren?

Ja, takpanelen är tänkt att vara en återspegling av golvet. Även om vi i början hade planerat att ha överskåpen ända upp till tak, valde vi en annan lösning. När vi gick igenom olika förslag, föreföll det oss att om utrymmet ovanför skåpen skulle vara ett tomrum, skulle man lägga märke till taket ännu mer. Och vi kunde använda en vanlig gardinstång av metall och en spetsgardin som ger ett romantiskt intryck. Alternativt skulle vi ha kunnat använda rullgardin i fönstersmygen, men den skulle inte ha fallit så väl ut. Överskåp upp till tak är ju inte så praktiskt. Man är tvungen att ha en stege för att komma åt sina saker. Låt det i stället vara ett tomrum, luft och öppenhet – så att inget döljer den naturliga skönheten hos trämaterialet.

Är det något annat som ni är särskilt nöjda med och ni skulle kunna vilja rekommendera andra?

Med tiden har vi bara blivit än mer övertygade om att våra val har varit riktiga. Se bara hur arbetsytan förenas i fönsterbänk och hörn och hur stänkskyddet möter fönstersmygen, som är beklädd med samma sten. Även om man i dag på internet kan se olika exempel på inredningslösningar, var vi inte helt säkra på att stenmaterialens mönster skulle ge ett så fint helhetsintyck. Fönstersmygen – mönstrets kontinuitet och dess övergångar är en fröjd för ögat. Det skulle vara synd att sätta upp rullgardiner eller persienner – en flortunn spetsgardin är den enda tänkbara lösningen.

Blandaren är en speciell löstagbar modell – Blanco Linus S-F – blandare med duschslang som vid fönstret kan tas av helt och hållet.

Ljuset i hörnan är extra fint. Om man ska framhålla något särskilt, så skulle det vara belysningen. De lampor som är placerade under överskåpen är samtidigt både vackra och praktiska. Vi har valt rörbelysning, för den passar fint till vitrinskåpets belysning.

Eftersom man brukar man lägga stor vikt vid spisens och vaskens storlek, kan man bli förvånad över hur det fungerar här. Vi tror att allt beror på hur man vill använda köket. För oss det räcker det med den lilla utslagsvasken (Blanco Claron 340 U) och en spis med två plattor.

När lagade man senast mat med fyra spisplattor samtidigt? Varför då en jättespis? Låt det vara en vacker stenyta i stället. Vi är trädgårdsmänniskor som tycker om att vara ute i naturen och arbetar sällan i timmar vid spisen.

Titta på utbudet av Granitops stenar. Se på fördelarna och nackdelarna med den så gott som underhållsfria kvartsstenen och keramiken och beräkna hur mycket en passande köksyta i ditt kök skulle kosta.

När du har färdigställt dina drömmars kök och vill berätta om dina val, ta då kontakt med oss eller bifoga en beskrivning och foton, för vårt konto i Facebook eller Google.

 

Se våra material!

Arbetsytor av Crystal Calacatta Silva-kvartssten i perfektionistens kök

Marmormönstrad Noble Carrara i köket till den nyss färdiga lägenheten

Modern grå kvartssten Breeze Pearl i ett stiligt trähus från början av förra seklet

Marmorliknande kvartskomposit Mystery White i modern villa

Vilken färg och mönster bör du välja till bänkskivan?